Aquest projecte proposa fer un replantejament dels rols familiars mitjançant un taller drag per fills, mares, pares, futurs pares, parelles interessades i orfes penedits; entenent el drag com quelcom totalment flexible, una via trans-versal que travessa la construcció hegemònica heterocentrada.

diumenge, 25 de setembre del 2011

Plantejament/Planteamiento

Per què encara resulta estrany veure una nena jugar envoltada de nens, o al revés? O divertint-se amb una joguina que no li correspon segons els cànons tradicionals? Per què ha de ser un motiu de preocupació per pares i professors? Ho és per els nens i nenes?

-Per què les nenes no poden xutar pilotes? En una societat on el futbol és a primera plana, la nostra filla es pot sentir igual d’atreta per aquest esport que qualsevol company masculí de la seva classe. Evitarem que es transformi en un home comprant-li una piloteta rosa amb purpurina i ponis? I si és un nen que no s’interessa gens pels colors que el seu pare llueix amb orgull cada diumenge al camp, què fem? Li posem a la força el nou equip d’aquesta temporada, per animar-lo a construir allò que no és durant la resta de la seva vida adulta?

-Si les nines molts cops no tenen un sexe físicament representat d’una manera real, per què són adreçades a nenes que sí que el tenen? Entre ninots i nines hi ha unes diferències tant subtils que els infants són molts cops incapaços de reconèixer el gènere de l’objecte a qui tracten pràcticament com al seu propi fill.

-Si hi ha més cuiners que cuineres professionals, (però curiosament, més cuineres noprofessionals i no-remunerades) perquè la majoria de cuinetes de joguina són adreçades a un públic femení?

És evident que les joguines prenen un paper molt important en el desenvolupament dels infants, i d’alguna manera els objectes amb els que comparteixen el seu temps d’oci els eduquen seguint els cànons que els fabricants han decidit, per això és important que els pares i educadors participin d’aquests moments, aportant punts de vista que es passen per alt, sovint perquè són aspectes que formen part de la tradició cultural autoacceptada i que ningú s’atreveix a plantejar de manera oberta.
El que no es diu, és que a moltes criatures se’ls plantegen dubtes innocentment infantils sobre aquest binarisme sexual que la societat ens imposa dia a dia, “perquè el rosa és un color de nena?”, “perquè aquesta noia porta el cabell com un nen?”.. són exemple d’algunes preguntes que es poden donar a qualsevol llar o escola, i que sovint es contesten de manera maldestre i sense aprofundir en la problemàtica que hi ha darrere (“això és així, perquè sí..”), causant en la vida d’adolescent, uns tabús que potser no existirien si s’hagués experimentat la temàtica d’una manera directa en el temps en que es plantejaven els dubtes.

Tanmateix, no es tracta de donar una teoria densa sobre gènere a les criatures, que ni tan sols han tingut una formació de sexualitat a les aules normatives. Serà, doncs, a partir de jocs creatius, d’expressió corporal i lingüístics adaptats, on s’introduirà el tema dels conflictes de gènere d’una manera divertida i apte pels nens assistents.



¿Por qué aun resulta raro ver a una niña jugar rodeada de niños, o al revés? ¿O divirtiéndose con un juguete que no le corresponde según los cánones tradicionales? ¿Por qué tiene que ser motivo de preocupación para padres, madres y profesores? ¿Lo es para los niños y niñas?

¿Por qué las niñas no pueden chutar pelotas? En una sociedad donde el fútbol está al orden del día, nuestra hija se puede sentir igual de atraída por este deporte que cualquier compañero masculino de su clase. ¿Evitaremos que se transforme en un hombre comprándole una pelotita rosa con purpurina y ponis? Y si es un niño que no se interesa nada por los colores que su padre luce con orgullo cada domingo en el campo, ¿qué hacemos? ¿Le ponemos a la fuerza la nueva equipación de esta temporada, para animarlo a construir aquello que no es durante el resto de su vida adulta?

Si las muñecas muchas veces no tienen un sexo representado de una manera física, ¿por qué están dirigidas a niñas que si lo tienen? Entre muñecos y muñecas hay unas diferencias tan sutiles que los niños y niñas son muchas veces incapaces de reconocer el género del objeto al qué tratan prácticamente como si fuera su propio hijo.

Si hay más cocineros que cocineras profesionales, (pero curiosamente, más cocineras no-profesionales y no-remuneradas) ¿porqué la mayoría de cocinitas de juguete están dirigidas a un público femenino?

Es obvio que los juguetes toman un papel muy importante en el desarrollo de los niños y niñas, y de alguna forma los objetos con los que comparten su tiempo de ocio los educan siguiendo los cánones que los fabricantes han decidido, por esta razón es importante que los padres y educadores participen en estos momentos lúdicos, aportando puntos de vista que se pasan por alto, muchas veces porqué son aspectos que forman parte de la tradición cultural auto aceptada y que nadie se atreve a replantear de manera abierta. Lo que no se dice, es que a muchos niños y niñas se les plantean dudas inocentemente infantiles acerca de este binarismo sexual que la sociedad nos impone día tras otro; “¿por qué el rosa es un color de niña?, “¿por qué esta chica lleva el pelo como un niño?,... son un ejemplo de algunas de las dudas que se pueden dar a cualquier hogar o escuela, y que frecuentemente se responden torpemente y sin profundizar en la problemática que hay detrás (“eso es así, porqué sí”...), causando en la adolescencia unos tabúes que puede que no existieran si se hubiera experimentado la temática de una forma directa en el tiempo en que se planteaban dichas dudas.

Asimismo, no se trata de dar una teoría densa acerca del género a los niños y niñas, que ni siquiera han recibido una formación de sexualidad en su educación normativa. Será, a partir de juegos creativos, de expresión corporal y juegos lingüísticos adaptados, donde se introducirá el tema de los conflictos de género de una manera divertida y apta para ellos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada